piec konwekcyjno parowy

Na jakiej zasadzie działa piec konwekcyjno-parowy?

Prowadzenie działalności w branży gastronomicznej wymaga dysponowania odpowiednim wyposażeniem i sprzętem. Będzie to szczególnie ważne zwłaszcza w przypadku firm, które muszą w krótkim czasie przygotowywać znaczne ilości posiłków. W takich sytuacjach przydatne mogą się okazać urządzenia, które szybko umożliwiają ukończenie niezbędnej obróbki cieplnej i wydanie gotowych dań. Nie można jednak zapominać, że równie istotny co sprawna obsługa, stanie się błyskawicznie reagujący serwis pieców konwekcyjno-parowych. W Łodzi firma M&Marzena Senkalska specjalizuje się w instalacjach, przeglądach oraz sprzedaży maszyn VarioCookingCenter produkowanych przez Rational. Przekonajmy się, jak funkcjonują piece konwekcyjno-parowe.

Co trzeba wiedzieć o pracy pieców konwekcyjno-parowych?

Piece konwekcyjno-parowe to urządzenia, które wykorzystują zasadę konwekcji, a więc przekazywania energii przez rozgrzane powietrze opływające poddawane obróbce termicznej produkty. W sprzęcie tego typu wydajne wentylatory wtłaczają do komory roboczej silnie nagrzane powietrze, wymuszając jego ruch w poziomie. Pozwala to na ogrzanie umieszczonych na specjalnych półkach potraw. Po przejściu przez wnętrze powietrze opuszcza przestrzeń roboczą i jest poddawane filtracji, która umożliwia usunięcie drobin tłuszczu oraz aromatów wydobywających się z produktów, a następnie ponownie jest wprowadzane do zamkniętej komory, co przekłada się na znaczną oszczędność energii. Cały proces może być także wspomagany podawaniem do wnętrza mocno podgrzanej pary, która okaże się niezastąpiona np. przy podgrzewaniu gotowych dań.

Jakie operacje można przeprowadzać z użyciem pieca konwekcyjno-parowego?

Piec konwekcyjno-parowy okaże się nieoceniony, gdy chodzi o smażenie, pieczenie, grillowanie, a także blanszowanie i pieczenie z sondą. Sprawdzi się również przy odświeżaniu potraw. Jego zaletą jest zmniejszenie zużycia energii oraz wody, a także ilości niezbędnego tłuszczu. Przez skrócenie czasu obróbki daje też możliwość uzyskania niższej utraty masy produktów oraz zapewnia osiąganie przez nie lepszych walorów smakowych.