Piece konwekcyjno-parowe Rational wykorzystywane są w lokalach gastronomicznych, bez znaczenia czy jest to duży, czy mały lokal. Piece umożliwiają przygotowywanie wielu różnych potraw w tym samym czasie, co wpływa na szybkość wydawania posiłków w barze, restauracji czy też pizzerii. Urządzenia nie wymagają stałego nadzoru, aczkolwiek o piec warto dbać zgodnie z zaleceniem producenta, dzięki czemu sprzęt będzie działał w sposób bezawaryjny przez wiele lat.
Jak serwisować piec konwekcyjno-parowy Rational?
Piece z generatorem pary wymagają regularnego usuwania kamienia poprzez odkamienianie ręczne, a w przypadku dużych ilości osadów konieczne jest wezwanie technika z autoryzowanego serwisu urządzeń gastronomicznych Rational z Łodzi. Poza tym należy regularnie czyścić uszczelki i komory oraz szyby, a także osłony oświetlenia LED. W przypadku intensywnego korzystania z funkcji grillowania trzeba codziennie czyścić rynienkę na skropliny oraz rynnę odpływową. Zaleca się korzystanie ze szczotki producenta. Regularnie należy także serwisować filtr powietrza, przy czym dopuszczalne jest mycie filtra w zmywarce. Jeśli po umyciu filtr nadal będzie mocno zanieczyszczony, to konieczna będzie jego wymiana.
Dbaj o jakość wody
Obróbka termiczna w piecu konwekcyjno-parowym Rational przeprowadzana jest poprzez cyrkulacje suchego powietrza i pary wodnej. Do wytworzenia pary konieczna jest wysoka temperatura, a więc woda jest intensywnie podgrzewana, co skutkuje wytrącaniem się kamienia, który zagraża konstrukcji pieca i może spowodować poważne uszkodzenia. Woda podawana do pieca powinna zostać przefiltrowana i zdemineralizowana, co pozwoli przy okazji na usunięcie szkodliwych substancji mogących mieć wpływ na przygotowywaną żywność. Filtry zmiękczające wodę pozwolą cieszyć się długą i bezawaryjną pracą pieca.