Każdy sprawnie działający punkt gastronomiczny opiera się na działających bez zarzutu urządzeniach, które zapewniają ciągłość pracy i przygotowywania napojów oraz posiłków. Aby urządzenia działały sprawnie, należy pamiętać o codziennym czyszczeniu, regularnych przeglądach i okresowym serwisowaniu przy wsparciu doświadczonych ekspertów w tym zakresie.
Zgodnie z zaleceniami producenta
Podczas użytkowania urządzeń gastronomicznych niezwykle ważne przestrzeganie jest zaleceń producenta sprzętu w zakresie przeglądu i serwisu. Ścisłe kontrolowanie tego, czy urządzenie musi być serwisowane np. raz w roku lub częściej pozwoli uniknąć niespodziewanych awarii oraz zapewnić higienę i bezpieczeństwo użytkującym sprzęt. Zalecenia producenta to minimum, którego należy przestrzegać. W razie potrzeby urządzenia można kontrolować częściej. Regularne serwisowanie urządzeń jest opłacalne z wielu względów, m.in.:
- bezawaryjna, codzienna praca,
- dłuższa żywotność sprzętu i większa opłacalność zakupu,
- higiena pracy i bezpieczeństwo użytkowników,
- planowanie pracy i kosztów eksploatacji.
Serwis z pomocą profesjonalistów
Przegląd i serwis urządzeń gastronomicznych warto planować tylko z pomocą doświadczonej firmy, która oprócz wiedzy i umiejętności, dysponuje również sprawdzonymi częściami i akcesoriami oraz posiada odpowiednie uprawnienia i certyfikaty, np. w zakresie obsługi urządzeń gazowych. Nie bez znaczenia jest również możliwość zamówienia usługi 24 godziny na dobę i 7 dni w tygodniu, co pozwala zaplanować ciągłość pracy i optymalną porę pracy serwisantów, bez zamykania lokalu specjalnie na czas serwisu urządzeń. Dzięki odpowiednim środkom czystości sprzęt po profesjonalnym serwisie jest sprawny oraz gotowy do dalszej pracy bez konieczności dodatkowego czyszczenia. Profesjonalny i regularny serwis to oszczędność czasu i dobra inwestycja dla żywotności urządzeń.